Over de Gouden Molen

Al 25 jaar een begrip in Maasdriel, Bommelerwaard en omstreken

Het monumentale pand van De Gouden Molen is gebouwd op de plaats waar rond 1530 een molen gevestigd was, in bezit van de Heer van Rossum. De eerste communicatie gaat terug naar 1532 waar Hertog van Gelre het “maalrecht” verleende aan deze Heer van Rossum.

De naam

De naam “De Gouden Molen” kent zijn oorsprong op zeer simpele wijze zijn ontstaan! De toenmalige Heer van Rossum, aan wie het molenhuis toebehoorde, bewoonde zelf “Het Slot” in Rossum, dat hij in 1850 liet bouwen. Omstreeks die tijd voegde hij, om niet duidelijk bekende reden, een “G” toe aan het toendertijd als “Den Ouden Molen” bekend staande molenhuis, dat daarmee toen simpelweg “Den Gouden Molen” heette.

Het pand werd in 1949 aangekocht door de familie Cretier. Ondertussen zet alweer de 3e generatie de traditie voort. De Gouden Molen is door de jaren heen gerenoveerd om aan de moderne eisen tegemoet te komen. Hierdoor heeft het monumentale pand een eigen identiteit gekregen waarbij de karakteristieke elementen behouden zijn gebleven en er een warm en comfortabel interieur is gecreëerd. Onder het dak van dit monumentale pand komen recreatie en culinaire beleving waar u compleet wordt verzorgd en een onvergetelijk verblijf heeft.

Geschiedenis

De Gouden Molen en voorheen het molenhuis kent een rijke geschiedenis. Eeuwenlang heeft het pand de tand des tijds doorstaan waarmee het een unieke locatie is waar u de geschiedenis een klein stukje herbeleeft. Een greep uit wat historische hoogtepunten voor zover deze historisch gedocumenteerd zijn:

1799 – In de strenge winter schuift de standaardmolen door kruiend ijs van de dijk en wordt daardoor totaal verwoest. De molen werd vervolgens niet meer herbouwd waarmee alleen het molenhuis overbleef.

1813 – Het “Ministerie van den Oorlog” verleent dispensatie aan de toenmalige bewoners van het molenhuis om dit te verbouwen.

1890-1891 – De winter is dermate streng dat het gevaar van kruiend ijs opnieuw dreigt. Het molenhuis houdt haar luiken gesloten en overleeft de winter.

1893 – Er wordt een start gemaakt met de verbouwing en uitbreiding van het molenhuis, waarbij het gebouw in de noord-westhoek van het perceel wordt gesitueerd.

1920 – Het molenhuis, tot dan in het bezit van de (afstammelingen) van de Heer van Rossum, wordt verkocht. Het pand werd voor deze tijd verhuurd.

1934 – De Rossumse Fanfare Juliana viert haar 25-jarig jubileum. Het feest wordt door een grote brand overschaduwd, waarbij ook het molenhuis totaal in de as werd gelegd.

1935 – Architect Riebergen maakt een herbouwplan voor het molenhuis, dat echter nooit werd gerealiseerd. Een later, kleiner plan werd uiteindelijk goedgekeurd. Het molenhuis wordt vervolgens herbouwd in de zogenoemde “Amsterdamse stijl” waarbij het pand 10 meter verder naar achteren wordt gebouwd op de plaats van de voormalige tuin.

1940-1945 – Het pand loopt zware oorlogsschade op, met name het dak en de zuidelijke gevel werden zwaar getroffen. De gaten van de granaatscherven zijn in de huidige, oorspronkelijke plafonds nog terug te vinden.