Fort sint-andriesroute

Je fietst op een plek waar Maas en de Waal vlakbij elkaar liggen.

De Fort Sint-Andriesroute is veelzijdig en voert over dijken en fietspaden door het kleinschalige en afwisselende landschap op de grens van de Bommelerwaard. 

U passeert prachtige natuurgebieden, het karakteristieke Fort St. Andries, het oude vissersdorpje Heerewaarden en andere lieflijke dorpjes. Dit is een rondje om het Nieuw Fort Sint Andries. Het werd gebouwd in 1812, ter vervanging van het oude fort welke iets oostelijker ligt en tijdens de Tachtigjare Oorlog werd gebouwd door de Spanjaarden. Het nieuwe fort werd bezet door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in april 1945 opgeblazen. Er staat een oorlogsmonument vlakbij. De uitkijktoren van het fort werd tijdens de Koude Oorlog gebouwd, en is nu onder beheer van Staatsbosbeheer en opengesteld voor bezoekers.

Fietsroute

U fietst op een plek waar Maas en de Waal vlakbij elkaar liggen, beide rivieren zult u dan ook tijdens uw tocht tegenkomen. Twee ouderwetse pontjes helpen u de Maas over te steken. Met alle schitterende uitzichten en heerlijke pleisterplaatsen onderweg bent u verzekerd van een ultiem vakantiegevoel!

Als korte tussenstop is een bezoekje aan het Fort Sint Andries een aanrader. Maar ook de lieflijke dorpjes Lith, Hurwenen en Rossum, bieden voldoende leuke plekjes om van een welverdiende picknick of een kopje koffie of thee met iets lekkers te genieten.

Let u voordat u vertrekt wel goed op de vaartijden van de pontjes Alphen-Lith en Marem-Alem?

Startpunt

Restaurant De Gouden Molen, Waaldijk 5, Rossum

Afstand

35 km

Knooppunten

67-84-69-24-21-20-33-34-1-98-67

Bron: Uit in de regio