De smalle landstrook tussen maas en waal

Je fietst met deze route over de smalle landstrook tussen de grote rivieren en langs gezellige en interessante plaatsen.

Bij het Gelderse Rossum liggen de Maas en Waal zeer dicht bij elkaar. Je fietst met deze route over de smalle landstrook tussen de grote rivieren en langs gezellige en interessante plaatsen.

Fietsroute

Op een verhoogde stroomrug tussen de rivieren ligt het plaatsje Rossum. Hier vindt je een statig wit pand: Slot Rossum, dat hier gebouwd is op de plek waar in de Middeleeuwen een kasteel stond van de beruchte Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossum. Ook staan er rond het dorp verschillende oude boerderijen van het Gelderse hallenhuistype.

Na het verlaten van Rossum steek je het Kanaal van Sint-Andries over. Achter het imposante sluizencomplex vind je de restanten van twee forten: Fort Sint-Andries en Fort Nieuw St. Andries. Het eerste fort werd hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden aangelegd; het nieuwe fort moest het oude in 1812 vervangen.

Langs de Maas zie je veel grote wateren liggen. Een aantal daarvan zijn oude afgedamde Maasmeanders, maar andere zijn ontstaan door zand- of grindwinning.

Startpunt

Restaurant De Gouden Molen, Waaldijk 5, Rossum

Afstand

48 km

Knooppunten

67-84-69-24-21-20-33-71-3-2-10-95-96-48-97-21-22-61-23-98-67

Bron: Fietsen123