Gezond en lekker eten

Euro - ToquesOnze gezondheid hangt mede af van goed voedsel. Momenteel heerst er grote bezorgdheid over de kwaliteit van de huidige voedingsindustrie. Steeds meer consumenten zijn ongerust over nieuwe technische ontwikkelingen, waarvan we de lange termijn effecten niet kennen. Denk maar aan de toename van industrieel en biotechnisch vervaardigde grondstoffen. Soms blijken politieke denkbeelden over economie en gezondheid op gespannen voet te staan met culinaire tradities en ambachtelijke bereidingswijzen. Zo heeft de Europese wetgever belemmeringen opgeworpen voor de productie van verschillende (rauwmelkse) kaassoorten en de preparatie van wild, maar tegelijkertijd de regels over de samenstelling van chocolade zodanig versoepeld, dat ongewenste toevoegingen nu zijn toegelaten.

In EURO TOQUES zijn 2500 Europese koks verenigd, die zich inzetten voor het behoud van het culinair erfgoed. Zij kiezen ervoor te werken volgens ambachtelijke bereidingswijzen en gebruiken in hun keukens alleen goede, natuurlijke producten. EURO TOQUES zegt ‘nee’ tegen ongezonde voeding en ‘ja’ tegen voedsel dat:

 • niet genetisch gemanipuleerd is;
 • geen chemische toevoegingen bezit;
 • geen extra zoetstoffen en antibiotica bevat;
 • bereid is zonder zieke gewassen en
 • niet bestraald is.

De gedragscode van EURO TOQUES

EURO TOQUES voert geen gevecht tegen de bestaande voedselindustrie, maar wil dat koks op een verantwoordelijke manier met de tijd meegaan. Nieuwe kookstijlen en technieken zijn dan ook van harte welkom. Grenzen vervagen en de wereld ‘wordt groter’. Een positief gevolg hiervan is de invloed van vele culturen in onze keuken terugkomen. De goede ontwikkelingen nemen niet weg dat zich in de levensmiddelenindustrie ook minder positieve taferelen afspelen, waarvan de consument niet op de hoogte is. Om de doelstellingen te realiseren in de hierboven geschetste situatie heeft EURO TOQUES voor leden en donateurs een erecode ingesteld, een richtsnoer voor het eigen handelen. Van enkele categorie├źn leden wordt tevens de ondertekening van een ethische verklaring verwacht.

De gedragscode in het kort:

 1. nationale, culinaire tradities en principes worden gerespecteerd;
 2. onder alle omstandigheden kookt de kok naar eer en geweten;
 3. de kok is vertegenwoordiger van de kunst van het koken en laat alles na wat de kwaliteit van zijn werk of product in gevaar brengt;
 4. de kok gebruikt uitsluitend grondstoffen van goede kwaliteit;
 5. de zelfstandigheid tegenover leveranciers wordt gewaarborg;
 6. inferieure kwaliteit wordt geweigerd;
 7. de kok biedt en gebruikt geen producten aan met valse herkomstbenaming of vervalst merk;
 8. collegialiteit – zowel praktisch als moreel – is bij EURO TOQUES regel;
 9. goede producten van eigen bodem verdienen aandacht en brede bekendheid.

Kijk voor meer informatie op de website van Euro-Toques op www.euro-toques.nl.